CleurenCiders
POMM.

POMM. is een subtiele, originele schuimwijn van appels. Deze unieke Brut Nature kent een blend van historische Haspengouwse appelsoorten, speciaal geselecteerd uit het fructuarium van Alden Biesen in Bilzen. De bereiding van POMM. via de Methode Traditionelle draagt bij tot zijn zeer ambachtelijke karakter. Bovendien bieden de mergelgrotten van Kanne de ideale omstandigheden om dit hoogwaardige product te laten rijpen, hetgeen resulteert in een subtiele neus en complexe afdronk van deze appelschuimwijn. Dit alles maakt van POMM. een uniek streekproduct waarin de sprankelende geschiedenis van dit mooie stukje Haspengouw terugkomt in het glas.


Aan de lancering van POMM. gaat een periode van acht jaar onderzoek, experiment én bijsturing vooraf. Hoewel we met POMM. de weg naar de markt hebben gevonden, zijn we niet van plan om onze experimentele en innoverende avonturen reeds stop te zetten. Integendeel! 


Benieuwd naar de ingrediënten, smaak en de manier waarop POMM. tot stand komt? Lees dan gerust hieronder voort.

INGREDIËNTEN

Waaruit bestaat POMM.?

APPELS UIT HASPENGOUW

POMM. komt voort uit het sap van hoogwaardige kwaliteitsappels uit Alden Biesen, aangevuld met appels van lokale fruitboeren. Daarnaast heeft CleurenCiders ook een eigen boomgaard waarin enkele specifieke rassen staan. Dankzij deze slimme combinatie van appelvariëteiten ontstaat het unieke karakter en de authentieke smaak van POMM.10+ APPELRASSEN

POMM. bestaat uit een mix van meer dan 10 appelrassen, wat ons toelaat om seizoensvariaties op te vangen. Als de oogst van een bepaalde appelvariëteit eens tegenvalt, kunnen we deze variëteit door een andere vervangen zonder dat je een smaakverschil proeft. Om deze balans te blijven garanderen, testen we jaarlijks verschillende nieuwe én oude rassen uit!WIST JE DAT? 

Van 100kg appels kunnen we zo’n 65 flessen POMM. maken.

WERKING

Hoe komt POMM. tot stand?

VERSCHILLENDE PLUK- EN PERSRONDES

Voor het plukken en het persen van de appels in het hoogstamseizoen doen we beroep op de Nationale Boomgaardstichting (NBS). De meeste hoogstamrassen kan je immers niet goed bewaren. Daarom wordt er meteen na het plukken ter plaatse geperst. Wij kunnen - in tegenstelling tot druiventelers - in verschillende rondes persen. Niet alle appelrassen zijn immers op hetzelfde moment rijp.VAN APPELSAP TOT POMM.

Het fermenteren (i.e. vergisten) van het appelsap tot wijn doen we onder gecontroleerde omstandigheden in ons daarvoor uitgeruste atelier. Na het vergisten worden de verschillende rassen op fles getrokken en komen deze na de tweede fermentatie te rijpen in de Mergelgrotten van Kanne. Hier is het fris, donker en vochtig. Kortom, de ideale omstandigheden!

Na het rijpen draaien we de flessen via kleine bewegingen zodat het sediment (i.e. gist) in de hals komt. Dit sediment bevriezen we en schieten we uit de fles, waarna de fles wordt afgewerkt met een mooi etiket, een kurk en een musselet.WIST JE DAT? 

Appels moeten zo rijp mogelijk zijn om er de perfecte appelwijn/cider van te maken. Wanneer de eerste appels van de boom vallen en de pitten donkerbruin zijn gekleurd, is het geschikte moment aangebroken om te persen!
SMAAK

Wat proef  je in POMM.?

APPELSCHUIMWIJN

De kruising van de cider- en de Methode Traditionelle zorgt voor een uniek, hoogwaardig en zeer exclusief product. We zijn ervan overtuigd dat POMM. de beste appelschuimwijn ter wereld genoemd kan worden. SUBTIELE, FRISSE TOETS

Heel wat mensen zijn verzot op de subtiele appelaroma’s en zijn verrast dat POMM. niet zoet maar juist zeer fris is. Andere mensen beweren dan weer amper een onderscheid te merken met druivenschuimwijn. POMM. is duidelijk in geen enkel facet te associëren met commerciële ciders die bij het brede publiek gekend zijn.GEEN KUNSTMATIGE ELEMENTEN

POMM. vertrekt steeds van pure appels zonder toevoegingen van extra suikers, concentraten of aroma’s. Ook aanzuren is bij CleurenCiders uit den boze. Hierdoor ervaren consumenten POMM. als minder zuur dan andere schuimwijnen. Ook dat is een enorme troef.


TECHNISCHE FICHE
Wil je graag meer weten over de technische specificaties van POMM.? Dan kun je hier onze technische fiche bekijken.


WIST JE DAT?

POMM. heeft een lager alcoholpercentage dan een schuimwijn uit druiven. Slechts 8% alcoholvolume bij POMM. tegenover 12-13% bij andere schuimwijnen. Je kan er dus een glaasje meer van drinken!